Most moms think their baby’s first month of life is all about sleeping and eating, but there’s actually a lot going on! Here are ten fun facts about your baby’s first month. That little body’s ability to grow and change at such a rapid pace is remarkable, but don’t blink, or you might miss some of these amazing facts about your growing bundle of joy.
Majoritatea mamelor cred că prima lună de viață a bebelușului lor este doar despre somn și mâncare, dar de fapt se întâmplă forte multe lucruri! Iată zece lucruri de știut despre prima lună de viață a bebelușului. Este remarcabilă capacitatea bebelușului de a crește și de a se schimba într-un ritm atât de rapid, și totul se întâmplă cât ai clipi.
- Bebelușul plânge diferit, pentru nevoi diferite. Tot acel plâns poate fi confuz, dar fiecare plâns înseamnă ceva diferit. Bebelușul poate plânge atunci când îi este foame, când este ud, obosit sau doar vrea să fie ținut în brațe. A învăța să înțelegi și să distingi plânsul bebelușului poate face ca acele zile lungi să devină mai ușoare și mai fericite pentru amândoi.
- Bebelusul reacționează la vocile inalte. Acesta este motivul pentru care ne schimbăm vocile pentru a vorbi cu bebelușii. Este un comportament învățat, deoarece este modul în care obținem o reacție de la bebeluși.
- Inima voastră bate la fel . Când auzi pentru prima dată, bătăile inimii bebelușului tău, ți se pare greu de crezut că o creatură atât de mică poate avea un asemenea impact asupra ta. Dar e adevărat! Un studiu a constatat că, atunci când mamele ascultau bătăile inimii bebelușilor lor, propriile ritmuri cardiace se schimbau pentru a se potrivi cu ritmurile bebelușilor lor.
- Bebelușul nu are lacrimi. Așa este, corzile vocale ale bebelușului sunt extrem de folosite atunci când plange însă lacrimile lipsesc în primele luni de viață
- Bebelusul are pielea foarte sensibila. Poate ai observat că pielea bebelușului tău este foarte moale și delicată. Asta pentru că bebelușii se nasc cu un strat protector de vernix caseosa, care îi ajută să-și mențină pielea sănătoasă. Acest strat începe să dispară după câteva zile, așa că asigurați-vă că aveți grijă de pielea micuțului dvs.!
- Bebelușul are mai multe papile gustative decât un adult. Bebelușii se nasc cu aproximativ 10.000 de papilele gustative, ceea ce este mai mult decât au adulții! Acest lucru îi ajută să facă distincția între diferitele arome și să aibă încredere în papilele lor gustative pe măsură ce îmbătrânesc.
- Capul bebelușului reprezintă un sfert din greutatea lui corporală. La început, greutatea lor este repartizată astfel dar se va uniformiza pe măsură ce cresc. Capul lor va fi destul de expus atunci când vor învăța să meargă și să se deplaseze.
- Scaunul bebelușului își schimbă culoarea. Primul scaun al unui nou-născut se numește meconiu și este de obicei negru sau verde. După câteva zile, se va schimba într-o culoare gălbuie. Dacă vedeți sânge în scaunul copilului dumneavoastră, contactați imediat medical.
- Bebelușul poate vedea doar în alb și negru. La naștere, vederea lui este destul de slabă. Poate vedea doar lucrurile care sunt de aproape și toate sunt în alb și negru. Dar nu vă faceți griji, lucrurile vor începe să se schimbe rapid! Până la sfârșitul lunii, bebelușul va putea vedea culorile și obiectele aflate mai departe.
- Sistemul imunitar este încă în curs de dezvoltare. Bebelușii se nasc cu un sistem imunitar imatur, motiv pentru care sunt predispusi a se imbonlăvi. Dar nu vă faceți griji – se va dezvolta rapid, iar copilul va putea lupta împotriva infecțiilor în cel mai scurt timp.
În doar o lună, bebelușul crește și se dezvoltă foarte mult! Este uimitor atunci când te gândești la toate schimbările care au loc într-un timp atât de scurt. Asigurați-vă că vă bucurați de acest timp special, deoarece timpul trece repede!
Angela Silva